Utdanning deler seg snarere enn forener samfunnet

U

Kvaliteten på utdanningen som tilbys varierer på tvers av private og offentlige skoler. Private skoler som er dyrere, kan bare tilbys av den relativt velstående klassen, mens offentlige skoler ikke er en byrde for lommeboken og derfor foretrekkes av den vanlige mannen. Selv om noen offentlige skoler klarer å gi utdanning av høy standard, er de fleste bleke i forhold til private skoler. Med flere midler til å investere i utdanningen til elevene, har private skoler et bedre rykte enn offentlige skoler. Omdømmet til skolen har stor betydning når det gjelder opptak til høyskoler der nok en gang er offentlige skoleelever i ulempe.

I noen utviklingsland, som Pakistan og India, frarådes kvinner generelt og landlig kvinne spesielt fra å utdanne seg. Mannlige barn gis preferanse når det gjelder å sende barn til skolen, spesielt hvis husstanden har et begrenset budsjett. Selv utdannede individer gjør slike absurde valg, og slik praksis har bortgjemt kvinner ikke bare fra skolen, men også fra arbeidsplassen.

Livsforholdene til en person bestemmer om han/hun vil være i stand til å fullføre utdannelsen eller ikke. Derfor er det for en person som ikke engang kan oppfylle sine grunnleggende nødvendigheter å oppnå utdanning et mye vanskeligere mål enn det er for en person som lever et relativt luksuriøst liv. Barn som tilhører slike fattige familier synes det blir stadig vanskeligere å utdanne seg mens de prøver å tjene brød og smør til familiene sine. De fleste av dem klarer ikke å fullføre grunnskolen, ikke fordi de valgte å gjøre det, men fordi omstendighetene tilsier det. Under slike omstendigheter hjelper ikke utdannelse slike personer fra å bryte gjennom fattigdomssyklusen og dermed føre til et større gap mellom de rike og de fattige, de utdannede og de uutdannede.

Utdanningsstandarder varierer også på tvers av geografiske grenser, på tvers av kontinenter og på tvers av poler. Vesten misunnes generelt av Østen for sin utdanningskvalitet, grunnen til at en rekke studenter fra Østen velger høyskoler i Vesten (bare de rike er i stand til det). På samme måte har de som bor på landsbygda ikke tilgang til samme utdanningskvalitet som de som bor i byområder. Forbedringer i teknologi har i svært begrenset grad motvirket dette problemet. Imidlertid er tempoet som teknologien forbedres bemerkelsesverdig, og snart nok plassering ville ikke være et problem.

Å oppnå en utdannelse kan være en vanskelig reise for noen og faktisk for andre en umulig, men utdanning spiller en sentral rolle i å garantere høyere sjanser til sysselsetting og bedre betalende jobber. Hvis utdanning gjøres mer tilgjengelig og kvaliteten som gis mer ensartet, slik at de rike ikke er fordelaktige og de fattige ikke er vanskeligstilte, og at kjønn ikke bestemmer ens sjanser til å bli utdannet og at en persons plassering ikke dikterer kvaliteten på utdanningen han/hun skal motta, da er det bare utdanning som kan forene samfunnet.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta