Un-Sanity: 5 Daglige Practices of Unstressed Unschoolers

U

Vi lever i en fantastisk tid. Takket være banebrytende mennesker og stadig utviklende sosiale konstruksjoner, kan de fleste av oss ikke bare lovlig utdanne barna våre i våre egne hjem, men vi kan gjøre det på de fleste måter vi finner passende. I økende grad tyr familier til konseptet “unschooling”, eller frittgående læring, som den metoden som er mest i samsvar med deres familieverdier, strukturer og tidsplaner.

Når vi bestemmer oss for å avslutte skolen, forplikter vi oss til å stole på at vi alle er i stand til å lære det vi trenger å lære når vi trenger å lære det, til tross for uendelige sosiale meldinger om det motsatte. Unschooling betyr en forpliktelse til å la alle styre sin egen læring, samtidig som det gir en konstant tilstrømning av berikende muligheter for å holde alle motiverte og engasjerte. Det betyr å ikke la selvtilfredshet eller kjedsomhet frarøve oss viktige muligheter for autentisk læring. En måte å finne balansen på er gjennom en daglig forpliktelse til fem åpne praksiser. Disse praksisene har potensial til å gi en trøstende ramme som kan hjelpe familier til å slappe helt av på det tomme lerretet i det uskolerende livet.

  1. Sett i gang spillet. Ikke bare vil du få økte familieforbindelser ved å gjøre en daglig forpliktelse til å spille et spill, du vil ha muligheten til å lære bort og modellere så mange andre konsepter i sanntid: matematikk, lesing, logikk, problemløsning og selvfølgelig muligheten til å tape nådig. Engasjement er nøkkelen til autentisk og kraftfull læring og forbindelser = engasjement. Å sette av en liten blokk med tid til å spille et spill med barna dine, gi dem din fulle og udelte oppmerksomhet, er velbrukt tid, og utbetalingen overgår langt investeringene. Brettspill, kortspill, spill som ikke trenger utstyr – mulighetene for læring er ubegrensede og lett å finne. Finn det som fungerer best i familien din, prøv å sette denne tiden av i din daglige rutine. Kanskje etter middag, før hver person får gå av og tilbringe en time eller så i vår egen personlige fritid før sengetid. Om sommeren, ta lekene utendørs og bruk store kroppsbevegelser. Om vinteren kan du dra nytte av det enorme utvalget av fantastiske brettspill som er tilgjengelige i disse dager – det er så mange flere enn Monopoly og Life – selv om begge fortsatt er gode spill! En daglig forpliktelse til spilling vil støtte engasjerende samtaler og skape flere muligheter til å modellere mer raffinert strategisk planlegging.
  2. Skape. Å forplikte seg til å skape hver dag kan i stor grad berike unschooling-opplevelsen, samtidig som det lar hver person følge sine egne lidenskaper. Noen som virkelig liker å lage mat har en mulighet til å bygge viktige sikkerhetskunnskaper, øve på lesing og matematikk, og tukle med kjemi. Kunstelskere vil finne konkrete måter å dele følelser og følelser på, øve på en mengde grov- og finmotorikk, og ære og øve intrapersonlige ferdigheter. Og ikke glem å ta deg tid til å lage selv også! Det er viktig at barn ser at omsorgspersonene deres tar seg tid til og respekterer sin egen kreative prosess, som ser annerledes ut for hver person, men som gir trøst og trøst til alle. Modellering er et kraftig undervisnings- og læringsverktøy. Himmelen er grensen når det kommer til skapelsen. Lego, Minecraft, papirdukker fra magasiner. Besøk et aldershjem og skap litt glede. Bryt ut verktøyene og lag et fuglehus. Hvis du kan drømme det, kan du skape det. Og hvis du kan lage det, kan du lære av det.
  3. Vær stille og stille. Interessant nok kan dette være den vanskeligste av alle. Det er imidlertid ingen mangel på studier som tyder på å legge til en oppmerksomhet/meditasjonspraksis til dagen din er ekstremt fordelaktig. Det kan være nødvendig å starte veldig i det små, men resultatene vil vise seg raskt med dedikasjon. Begynn med to minutters stillhet og jobb deg oppover. En enkel måte å komme i gang på er å ta en stille biltur per dag. Ingen musikk, ingen prat, bare se ut på det skiftende landskapet og la tanker komme og gå, legge merke til dem, men ikke handle på dem. Det vil være utfordrende i begynnelsen, men en forpliktelse til stillhet, selv for en kort stund, skaper ikke bare en fantastisk mulighet til å høre vår egen indre visdom, den gir oss også et kraftig verktøy som vi kan komme tilbake til i tider med overveldelse og opprørt.
  4. Skrive. Som et middel til selvrefleksjon og utforskning er det vanskelig å slå skriving. Selv noe så dagligdags som bare å registrere dagens hendelser kan ikke bare få saften til å flyte, men også gi et verdifullt minne senere. Det spiller ingen rolle hva du skriver. Avhengig av humøret, energinivået og dagens interesser, kan tiden brukes til journalføring, brevskriving, feltguidelaging eller skriving av en daglig meny. Sett av en 10-20 minutters blokk hver dag for å skrive hva hjertet ditt dikterer. Det er en meditativ tid, stille og rolig. Det er ikke en tid for perfeksjon eller overtenking. Det er lagt vekt på å sette tanker og følelser på papir for å bevare øyeblikk og generere ideer.
  5. Gå utenfor. Hvis du bare tar ett råd, er dette det. Gå ut, selv når det regner, selv når det er kaldt. Invester i regnbukser, gode tørrstøvler og annet nødvendig utstyr. På dager når alt du ønsker å gjøre er å sitte, fortell deg selv at du bare vil gå ut i fem minutter. Noen dager kan fem minutter være nok, men på andre kan du finne på at du vil ha mer. Den friske luften renser tankene våre og Moder Natur beroliger humøret vårt når vi glemmer de enkle tingene. Trening får blodet til å pumpe og utforskning inspirerer sjelen vår. Å hedre utetid er en kritisk komponent for helse, lykke og læring.

De ovennevnte retningslinjene presenterer bare ett av mange mulige veikart for unschoolers som respekterer både det sakte og enkle tempoet i et selvstyrt liv, samtidig som det gir daglige muligheter for vekst og inspirasjon. Kanskje disse fem praksisene ikke gir gjenklang med familien din, og det er greit. Men å ta deg tid til å definere tre eller fire eller fem kjerneverdier og forplikte seg til å inkludere dem i ditt daglige liv, vil hjelpe familien din med å utvikle en rutine som beroliger ånden og begeistrer sinnet.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta