Strategispill og effekten de har på hjernen din

S

Det har lenge vært diskutert om de skadelige effektene dataspill har på enkeltpersoner. Det har blitt sagt at denne typen spill opptar en stor periode av individets tid uten å tilby noen positiv belønning, eller med andre ord, uten å ha noen gode effekter på menneskelivet i sin helhet. Det har også blitt hevdet at dataspill har som hovedresultat å begrense folks interaksjon med hverandre til den virtuelle verdenen, og dermed føre til isolasjon.

Likevel er en side av dataspill som ikke har fått ordentlig oppmerksomhet, den pedagogiske. Dataspill, og spesielt strategidataspill som SimCity eller Age of Empires er designet på en slik måte at de utfordrer menneskehjernen og får den til å finne nye måter å løse vanskelige problemer på. Spillere settes foran virkelige situasjoner eller mulige situasjoner og gis friheten til å velge hva de vil gjøre. Uten å ta de riktige trekkene og de riktige avgjørelsene, kan spilleren ikke flytte til neste nivå, kan ikke evaluere. Disse spillene er ment å få spilleren til å tenke, finne nye løsninger, evaluere dem og velge de som passer best. Dessuten tvinger det spilleren til å møte konsekvensene av handlingene sine og ta alt om igjen hvis de ikke oppfyller alle kravene eller hvis de ikke tar de riktige avgjørelsene.

Dette betyr at mer enn én funksjon i hjernen blir utnyttet. Spilleren må være i stand til å lære (spillereglene, situasjonene og noen av svarene deres osv.), løse problemer og mysterier, vurdere ulike muligheter, velge mellom dem og ha nok tålmodighet til å se utviklingen av spillet og starte det på nytt når de har mislyktes med en eller flere oppgaver.

Det er ingen tvil om at strategidataspill virkelig har kraften til å holde hjernen i gang i flere timer. Og mer intellektuell aktivitet betyr økt IQ, som vi kan utlede at de er virkelig nyttige for å forbedre ens intellektuelle kapasiteter. Så hvis du ønsker å øke din IQ på en hyggelig måte, er disse spillene et virkelig godt alternativ til sjakk og gåter, men ikke nok.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta