Språkopplæringens indre spill

S

Å reise rundt i verden for profitt eller nytelse har blitt vanlig i vår moderne verden, og det er mest sannsynlig at du vil takle å lære minst ett fremmedspråk i løpet av livet. Dine behov for kommunikasjon kan variere fra å bestille et måltid mens du er på ferie til å håndtere alle aspekter av livet etter å ha emigrert til et annet land. I tillegg til de åpenbare fordelene ved å forstå og bli forstått, er det også mulige skjulte fordeler ved å forbedre ditt eget førstespråk og få et unikt innblikk i en annen kultur. Å lære et fremmedspråk har også blitt identifisert som en av de beste måtene å holde Alzheimers i sjakk og trene hjernen og holde den sunn, uansett alder. Her er noen tips som har hjulpet meg å snakke engelsk bedre enn morsmålet mitt, takle feriespråk i Frankrike og starte på nytt med portugisisk som forberedelse til pensjonisttilværelsen i solen.

Hvordan lærer du best?
Å kjenne til og bruke alle læringspreferansene dine kan utgjøre hele forskjellen mellom å ha det gøy og lykkes eller finne det som et ork og gi opp. Hvis du ikke er sikker på hvordan du lærer best, vil jeg oppfordre deg til å eksperimentere rundt til du finner det som føles best og passer inn i livsstilen din.

Foretrekker du å lære ved å lese, høre eller skrive? Liker du å studere sammen med andre eller alene? Hva med strukturerte leksjoner kontra post-it lapper på veggen? Kanskje du ikke vil bry deg med teori i det hele tatt og bare sette i gang med å snakke med folk. Liker du eller ikke å bruke teknologi? Er “grammatikk” et lastet ord, eller kan du, som jeg, sluke en god grammatikkbok som andre mennesker en spionroman?

Finne tiden

Å passe enda en ting inn i våre overfylte liv kan absolutt være en utfordring, så kanskje det å sette av litt tid hver dag fungerer best for deg. Ti minutter om dagen er bedre enn å vente på den tre timers luken som aldri kommer. Registrere seg og betaler for kveldskurs er også en god motivator for å fortsette. Som en veldig travel person, ser jeg alltid etter “tomgang”. Jeg hører vanligvis på en lydleksjon mens jeg kjører bil eller gjør husarbeid, og ja, jeg har en parlør ved siden av ‘tronen’ min. Men ting kommer virkelig til live når jeg kombinerer sosial omgang med utenlandske venner og modig øver på de nye setningene mine.

Hvor bra er godt nok?

De fleste, inkludert meg selv, lærer bare det de virkelig trenger eller hva de brenner for. Siden det egentlig ikke er slutt på å mestre et språk, er det bare du som kan bestemme hvor langt du vil ta det. Svaret vil mest sannsynlig avhenge av noen få faktorer. Trenger du denne nye ferdigheten bare av og til eller på daglig basis? Forbereder du deg på en fremtid som er umiddelbar eller fortsatt langt unna? Trenger du egentlig å snakke mye med andre eller ikke?

Du vil også oppdage at din personlighet og verdier bestemmer din avgjørelse. Liker du å strebe etter fortreffelighet? Er det viktig for deg å være “riktig”? Er du ambisiøs og liker en god utfordring? Sist men ikke minst, gjør du faktisk Nyt ha samtaler eller er du mer introvert?

Hvis du aldri har forsøkt å snakke et annet språk, her er et siste tips: prøv å ikke ta deg selv for seriøst. Ved å snakke som en pjokk vil du øyeblikkelig bli frastjålet din veltalenhet og alle tydelige tegn på intelligens. Du vil gjøre feil og du vil bli ledd av, og det er så mye morsommere når du kan bli med på latteren og ikke har noe imot det. gjør deg selv til narr. Som alltid ønsker jeg deg «einen guten Tag», «bon jour», «bom dia» og en god dag!

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta